Ismertető

Mi az a MÉTA Fotótár?
A MÉTA-Fotótár Magyarország előhelyeinek tematikus, sok szempontból kereshető, non-profit célú digitális adatbázisa. A fényképtárban Magyarország összes féltermészetes és természetes élőhelyének dokumentum-fotói fellelhetők lesznek. Az élőhelyeket a Általános Nemzeti Élőhelyosztályozási Rendszer (Á-NÉR) átdolgozott kategóriái, az mmÁ-NÉR alapján csoportosítjuk (lásd www.novenyzetiterkep.hu/eiu). Minden fotóhoz tartozik egy adatlap, amelynek alapján az élőhelyet az mmÁ-NÉR kategóriákba besoroljuk, a készítőt és a készítés helyét, idejét rögzítjük. A képeket egy rövid leírás egészíti ki arról az állományról, amiben készült.

Ki használhatja a MÉTA Fotótárat?
A Fotótárat non-profit célra bárki (magánszemély, egyesület, iskola, egyetem) használhatja. Oktatásra, környezeti nevelésre, szemléletformálásra, ismeretterjesztésre a honlap szabadon felhasználható. A képeket kiadványba, poszterre, jelentésbe, prospektusba tenni tilos. Ha valamilyen nem non-profit tevékenységhez szükség lenne egy v. néhány képre (pl. könyv, jelentés, kiadvány, poszter, prospektus, stb.) jobb minőségben és nagyobb felbontásban, a kép készítőjével közvetlenül kell felvenni a kapcsolatot.

Hogyan használjuk a MÉTA Fotótárat?
A főlapról válasszunk egy mmÁ-NÉR főkategóriát. A kis fotóra kattintva belépünk a főkategória oldalára. Itt tovább szűkíthetjük a képek mennyiségét, ha a legördülő menüben az alkategóriákra kattintunk. A megjelenő képekre kattintva, a kiválasztott képet teljes méretben nézhetjük meg, és a kép alatt megtaláljuk a képet azonosító és leíró jellemzőket. A jobb oldali keresés gombbal a főkategórián belül bármely szóra kereshetünk. Bal oldalon találjuk a részletes keresés gombot, valamint itt tudunk könnyen váltani a főkategóriák között is. Jó böngészést kívánunk!

Ki hozta létre a MÉTA Fotótárat?
A Fotótár több botanikus-ökológus-természetvédő régen felmerült ötlete, elképzelése alapján végül is a "Magyarország természeteses növényzeti örökségének felmérése" c. Széchenyi-tervhez kapcsolódóan realizálódott. A Fotótár alapvető felépítését, a képekhez gyűjtendő jellemzőket Illyés Eszter (ELTE TTK) és Bölöni János (MTA ÖBKI) dolgozta ki. A honlapot és a design-t az APC (Hírverő) rendszer felhasználásával Krasser Dóra (MTA ÖBKI) készítette Horváth Ferenc (MTA ÖBKI) segítségével. A képek digitalizálását Tóth Zoltán (ELTE TTK) végzi. Az anyagi támogatást Horváth Ferenc biztosította. A megvalósításban számos botanikus-ökológus-természetvédő vesz részt, akik nemcsak a Fotótár megszületésénél segédkeztek, de az Ő képeiket nézegethetjük a fotótár oldalain. A képeket önkéntes felajánlással gyűjtjük.

Miért jött létre a MÉTA Fotótár?
2002. őszén a botanikus szakma nagy terve, "Magyarország természetes növényzeti örökségének felmérése" című pályázat a Széchenyi-terv keretében nyert. Ebben a pályázatban 3 év alatt vállaltuk, hogy felmérjük Magyarország természetes növényzetét és elkészítjük az ország aktuális vegetációtérképét kb. 150 botanikus közreműködésével. A munka során a növényzetet az mmÁ-NÉR kategóriáival írjuk le. Mivel nagyon sok ember dolgozik együtt, szükséges, hogy a térképezők szemlélete a növényzet kategorizálása során a lehető legegységesebb legyen.
Az Á-NÉR élőhely-rendszer az eddigi tapasztalatok alapján jól használható az élőhelyek leírására. Ugyanakkor számos bizonytalanság van az élőhely-azonosításokban. A kategóriák értelmezésének egységesítésére az egyik üdvözítő megoldás a mesterekkel való "együtt-terepezés" lenne, ahol a tapasztalatlanabb hallgató / kutató / érdeklődő biztos forrásból tanulhatná meg, hogy mely kategória hogyan is néz ki (nem elsősorban a fajkészletre, de a szerkezetre, habitusra érezne rá). Ez végtelenül időigényes, sok szervezés kell hozzá, és a program kereteibe ez most nem fér bele. A vizuális élmény részben pótolható a fényképek megnézésével. Ráadásul a megjelenés (fényképek) alapján esetleg olyasvalaki is könnyebben képes az élőhelyet "megtanulni", aki a növényfajokat nem ismeri olyan jól (madarász, erdész, zoológus, tanár, stb.).
A kategóriák egységesítése a szakmán belül egy jól felfogott érdek. Ugyanakkor az elkészült fotótár más szinteken - iskolában, egyetemen - is fontos segédanyaggá válhat a vegetációtan oktatásában, a környezeti nevelésben és tudatformálásban.
A fotótár részletesen dokumentálja a magyar vegetáció jelenlegi állapotát, az ismereteinket az élőhelyekről, nagymértékben kiegészíti a készülő MÉTA aktuális-vegetációtérképet. Nagyon valószínű, hogy 20-30 év múlva ezek a fényképek és leírások igen értékesek lesznek, sajnos feltehetően részben azért, mert a fotózott élőhelyek egy része el fog pusztulni. (És hogy örülnénk ma egy 20-30 évvel ezelőtt készült hasonló gyűjteménynek).

Hogyan vehetek részt a MÉTA Fotótár bővítésében?
Nagyon szívesen fogadunk további élőhely-képeket a Fotótárhoz. Természetes, féltermészetes és antropogén élőhelyek fotóit is gyűjtjük. Egyetlen kritérium a képekkel kapcsolatban, hogy azok hozzáilleszthetők legyenek az mmÁ-NÉR bármely élőhelykategóriájához, és hogy a készítő kitöltse a képekhez tartozó adatlapot. Ha felkeltettük érdeklődését, jelentkezzen Illyés Eszternél az illyese@freemail.hu címen.

Kihez fordulhatok a kérdéseimmel?
Ha bármilyen további kérdése van a MÉTA Fotótárral kapcsolatban, nyugodtan írjon Bölöni Jánosnak a boloni.janos@ecolres.hu címre.