BM_OB_1641

Á-NÉR 2011 fő élőhelytípus: 
Á-NÉR 2011 élőhelytípus: 
Készítő neve: 
Felvétel helye, 1. nagy- vagy középtáj: 
Közép-Tiszavidék
Felvétel helye, 2. községhatár: 
Kesznyéten határa
Felvétel helye, 3. hegy, gyep neve vagy egyéb dülőnév: 
Inérháti-kaszálók
Felvétel készítésének ideje: 
2007
Rövid leírás: 
Siskanádtippan (Calamagrostis epigeios) által fertőzött és jellegtelenedő, homogenizálódó ártéri magaskórós növényzet.
Termőhely: 
A Sajó mentett árterének folyóközeli, övzátonyok miatt hullámos felszínű területe, réti öntéstalajon. A jellegtelen magaskórós növényzet egy hosszanti laposban található. Tengerszint feletti magassága 91 m. Az Alföldre jellemzően meleg, száraz éghajlatú terület, az évi csapadék kevesebb, mint 600 mm.
Szerkezeti jellemzők: 
Az ártéri rét kaszálása néhány éven keresztül elmaradt, ami a siska nádtippan megerősödését és terjedését váltotta ki a területen. Bár jelenleg a gyepeket minden évben lekaszálják, a nem kaszált mocsarak magaskórós, széli zónájában, a fák körül és a bokros szegélyekben megmaradó siskanád erőteljesen homogenizáló hatással van ezekre a korábban igen diverz átmeneti élőhelyekre.
Összetétel: 
Uralkodó, gyakori fajok: siskanádtippan (Calamagrostis epigeios), réti füzény (Lythrum salicaria), mezei aszat (Cirsium arvense), sárga nőszirom (Iris pseudacorus), közönséges lizinka (Lysimachia vulgaris), fekete nadálytő (Symphytum officinale). További jellemző fajok: tömött lórom (Rumex confertus), sövényszulák (Calystegia sepium), egybibés galagonya (Crataegus monogyna), libapimpó (Potentilla anserina).
Természetesség: 
3
Veszélyeztető tényezők: 
A kaszálás további elmaradása és a száraz időszakok hatására a siskanád monodominánssá válhat.