CSJ_C1_02

Á-NÉR 2011 fő élőhelytípus: 
Á-NÉR 2011 élőhelytípus: 
Társulás: 
Cardamino-Chrysosplenietum
Készítő neve: 
Felvétel helye, koordináta (WGS84): 
N 579,897.63, E 84,749.58
Felvétel helye, 1. nagy- vagy középtáj: 
Dél-Dunántúl: Mecsek-hegység
Felvétel helye, 2. községhatár: 
Pécs
Felvétel helye, 3. hegy, gyep neve vagy egyéb dülőnév: 
Rákos-patak völgye (Jakab-hegy É-i oldal)
Rövid leírás: 
a patak fő völgyében, a meder szivárgóvizes részén, kiálló sziklát borító mohaszőnyegen található jellegzetes forrásgyepi edényes növények. A fotón csupán egy zsebkendőnyi felület látható.
Termőhely: 
1. párás, hűvös mikroklíma, gyertyános-kocsánytalan tölgyes öv, 2. ÉK, 3. 400 m tszf. m., 4. alsó triász jakabhegyi homokkő, 5. váztalaj, 6. állandóan nedves, szivárgó vizes, 7. patakvölgy, 8. völgyalj (eróziós, deráziós)
Szerkezeti jellemzők: 
20-25 m magas lombkorona által csak ritkán árnyékolt, tavasszal csak kétszintes, lágyszárúak uralta élőhelytípus; a horizontális mintázatot az abiotikus tényezők erősen befolyásolják (pl. holtfa, mélyebb víz, iszap, sziklatömbök helyzete)
Összetétel: 
Jellemző fajok (fotón): E1n (normál gyepszint): veselke (Chrysosplenium alternifolium), medvehagyma (Allium ursinum), ligeti kakukktorma (Cardamine flexuosa), kakicsvirág (Mycelis muralis); uralkodó fajok (állományban): veselke (Chrysosplenium alternifolium), E0 (mohaszint): (kiértékelése még nem fejeződött be). Cönológiai felvétel (tavaszi, nyári aszpektus) rendelkezésre áll.
Természetesség: 
(4-)5
Veszélyeztető tényezők: 
erdészeti tevékenység hatására (a völgy körüli erdő levágásával) a fény- és mikroklímaviszonyok megváltozhatnak és az állomány fajkészletét, szerkezetét a magaskórós fajok, felverődő cserjék teljesen átalakíthatják, így az állomány az eredeti fényviszonyok visszaálltáig gyakorlatilag eltűnhet. Jelenleg ez a veszély az állomány közvetlen közelében nem nagyobb, mint 50%, 20 m-en belül azonban, a völgy egyik oldalában a kitermelés megtörtént. Nagyobb áradások a forrásgyep jelentős részét elsodorhatják. Regenerációjuk ilyenkor egy-két évig is eltarthat. Ilyen események bekövetkezése hirtelen hóolvadások és komolyabb csapadékmennyiség hirtelen lezúdulása után valószínű. Aszályos években a vadak (víz után kutatva, dagonyázás közben) teljesen kitaposhatják a növényzetet.
Használat: 
jelenleg erdőként kezelik