BM_B3_2081

Á-NÉR 2011 fő élőhelytípus: 
Társulás: 
Sagittaria sagittifolia monodomináns foltjai - nyílfüves
Készítő neve: 
Felvétel helye, 1. nagy- vagy középtáj: 
Borsodi-nyíltártér
Felvétel helye, 2. községhatár: 
Tiszabábolna határában
Felvétel helye, 3. hegy, gyep neve vagy egyéb dülőnév: 
Kelemenes
Felvétel készítésének ideje: 
2007
Rövid leírás: 
A keskenylevelű gyékényes mocsár víz felőli oldalán kialakult nyílfű (Sagittaria sagittifolia), keskenylevelű gyékény (Typha angustifolia) és zsióka (Bolboschoenus maritimus) dominálta mocsárközösség. A kissé eutróf állóvíz partmenti zónájában található, a kelemenesi belvízlevezető csatorna befolyójánál.
Termőhely: 
A Tisza hullámterében található halastót (Szajla) még napjainkban is fokgazdálkodás-szerűen hasznosítják. A Tiszával hosszú, keskeny, csónakkal is járható fok köti össze. Vízszintje a Tisza áradásoktól és a Tisza-tó vízszintjétől függően változó. Klímája az Alföldre jellemzően meleg, száraz éghajlatú, az évi csapadék kb. kevesebb, mint 600 mm.
Szerkezeti jellemzők: 
Vízben álló, mocsári és vízparti fajok által meghatározott, laza szerkezetű közösség. A vízben érdes tócsagaz, rucaöröm és békatutaj dominál.
Összetétel: 
Uralkodó, gyakori fajok: nyílfű (Sagittaria sagittifolia), keskenylevelű gyékény (Typha angustifolia), zsióka (Bolboschoenus maritimus), vízi hídőr (Alisma plantago-aquatica). A vízben található hínár fajai: rucaöröm (Salvinia natans), békatutaj (Hydrocharis morsus-ranae), apró békalencse (Lemna minor), érdes tócsagaz (Ceratophyllum demersum).
Természetesség: 
4